Foglalkoztatási Fórum 2017.09.27
2017-09-19 15:11

TATABÁNYAI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

Partnerségi fórum

2017. szeptember 27.-én Partnerségi Fórumot rendeztünk a Gazdaságfejlesztő Szervezet Tatabánya Nonprofit Kft. rendezvénytermében.

Fórumunkon tájékoztattuk a résztvevőket a Tatabányai Foglalkoztatási Paktum projekt fejleményeiről, a pályázat aktuális státuszáról és a szakmai megvalósítás megkezdéséről. Kiemelt figyelmet fordítottunk a célcsoport elérése érdekében tett aktivitásunk bemutatására, a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű célcsoport személyek tulajdonságainak és lehetőségeinek, valamint az előttünk álló feladatok és küldetésünk megismertetésére. A gazdasági helyzet fejlesztése érdekében fontos a hátrányos helyzetben élők számára jövőkép felállítása, melynek érdekében felhívtuk a munkáltatók figyelmét a társadalmi felelősségvállalásban történő kiemelkedő szerepükre, a befogadó munkahelyi kultúra kialakítására. Bemutattuk a paktumiroda által működtetett Mentor Klubot, azon tevékenységeket, melyeket mind a munkavállalók, mind a munkáltatók segítése érdekében végzünk.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársa Galgovics Tamás bemuttatta a célcsoport bevonásának lehetőségeit és gyakorlatát a projektben, kiemelt hangsúlyt fordítva a támogatások ismertetésére. Nagy örömünkre szolgált, hogy a projekt megvalósítása már számokban is kimutatható, 26 személy projektbe vonása megtörtént, akik közül 16 fő részt vesz az augusztusban indult ingyenes targoncavezető képzésen, ahol a résztvevők a képzés ideje alatt keresetpótló juttatásban is részesülhetnek. A képzés mellett 9 fő munkahelyen történő elhelyezése is megtörtént, foglalkoztatásukhoz a projekt nyújt támogatást. 

Felkértük a Szakképzési Centrum főigazgatóját Berczellyné Nagy Mariannát, hogy mutassa be a szakképzés és a munkaerő piac kapcsolatát, kitérve a közelmúltban történt változásokra. Érdekességként szolgált a szakképző intézmények képzési struktúrájának átalakulása (4+1 éves szakgimnáziumi oktatás és a 3+2 éves szakközépiskola bevezetése), továbbá a felnőttképzésben és duális képzésben rejlő lehetőségek. A foglalkoztatás növelése érdekében kiemet cél a felnőttképzésben, hogy a munkáltatók és az álláskeresők igényeire alapozott képzések legyenek a városban. E tekintetben a következő előadónk az Edutus Főiskola rektora Némethné Dr. Gál Andrea is hasonlóan vélekedet, a Főiskola is kiemelt figyelmet fordít a felsőoktatás és a munkaerőpiaci igények összehangolására, fontosnak tartja az egyetem és a munkáltatók közötti együttműködés erősítését. A megjelentek tájékoztatást kaptak a 2017.09.29-i kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényükről, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a mai kor technológiáiból, a főiskola korszerű laboratóriumaiban.

A Fórumot egy rövid tájékoztatás zárta, ahol a T-Ház Kft. ügyvezetője Juhász Péter fényképekkel illusztrálva bemutatta a hamarosan elkészülő tatabányai munkásszálló arculatát és a beruházás készültségi szintjét. A megjelent munkáltatók tájékoztatást kaptak a lehetőségekről, az elérhető férőhelyek számáról, a tervezett közösségi terekről (Pl.: korszerűen felszerelt közös konyha, szauna, edzőterem). 

Bővebb információért tekintsék meg az előadások anyagát:


GFSZ Tatabánya Nonprofit Kft. - Faitli Veronika, dr. Fogarasi Richárd, Szigeti-Kovács Krisztina közös előadása

A Tatabányai Foglalkoztatási Paktum projekt bemutatása, státusza, mentor klub tevékenységei


KEM Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály - Galgovics Tamás szakmai megvalósító

A célcsoport bevonásának lehetőségei és gyakorlata a projektben


Tatabányai Szakképzési Centrum - Berczellyné Nagy Marianna, főigazgató 

Változások és kihívások a szakképzés rendszerében


Edutus Főiskola - Némethné Dr. Gál Andrea, mb. rektor

A Főiskola bemutatása


T-Ház Kft. - Juhász Péter, ügyvezető

Tatabánya új, modern munkásszállója


Az esemény emlékeztetője